anette_hunden

Månedens Gründer Girl September – Anette V. Heiberg

Hvem er du og hva gjør du?
Jeg er en illustratør, designer og forfatter som holder til på Hvaler. Jeg har jobbet som selvstendig næringsdrivende i 15 år med kunder over hele verden. I løpet av de siste 10 årene har jeg illustrert over 60 barnebøker, inkludert 5 bøker som jeg har skrevet selv. De siste årene har jeg jobbet mer og mer med «surface pattern design» som er å illustrere mønstre som kan brukes på alt fra papirprodukter til klær, fortsatt med fokus på barn som målgruppe.

Hvordan kom det seg at du begynte som illustratør?
Som liten stiftet jeg sammen papir til bøker som jeg fylte med tekst og tegninger, så jeg har egentlig bare fortsatt med det samme og gjort det til yrket mitt. Ettersom jeg alltid har drevet med tegning og design var det naturlig å velge den retningen på skolen, og jeg vurderte aldri å skaffe meg et yrke som ikke hadde med dette å gjøre.

Du har publisert flere barnebøker, fortell oss litt om det.
Jeg har illustrert barnebøker for forlag i mange forskjellige land, men de mest spennende bøkene er de jeg har både skrevet og illustrert selv. Min selvskrevne bok «Hunden» er nå ute i 2. opplag, og har blitt godt mottatt fra både barn og voksne som setter pris på en gøyal historie. Det er absolutt en av de morsomste prosjektene jeg har jobbet med. Jeg har også hatt flere lesestunder der jeg har fått lese og tegne fra boka for masse entusiastiske barn. Noe jeg synes er kjempegøy.

Hvor henter du din inspirasjon i fra, samt hva motiverer deg?
Inspirasjonen kan komme fra alt fra en fin fargekombinasjon til en tur ute i naturen, å se illustrasjoner/fotoer andre har laget, fra bøker, gamle skisser jeg selv har laget og fra f.eks. Instagram og Pinterest. Det som motiverer meg er den gode følelsen jeg får av å lage noe, samt noe som jeg selv fornøyd med. Dersom andre i tillegg liker det jeg skaper, er det en ekstra bonus.

Hvordan klarte du å komme deg inn litteraturverdenen, samt få publisitet?
Jeg startet veldig ung uten noen kontakter, og søkte mye på nettet etter informasjon om hvordan bokbransjen fungerer. Dette førte til at jeg fikk et nettverk av illustratører i utlandet via diverse websider. Mange av disse illustratørene holdt til i USA og var tilknyttet agenter (det er det vanlige der), så jeg bestemte meg for å skaffe meg en agent selv. Jeg ble tilknyttet en agent i New York som skaffet meg flere bokjobber for amerikanske kunder.
Siden den gangen har jeg jobbet med kunder over hele verden, både via agenter jeg har hatt og på egen hånd. For øyeblikket er jeg ikke tilknyttet noen agent ettersom jeg i de siste årene har jobbet hovedsakelig med norske kunder. Det var vanskelig å komme seg inn i bokbransjen her i landet, selv etter flere år med utenlandske kunder. Jeg sendte jevnlig ut postkort til de norske forlagene for å markedsføre meg, og etter noen år førte det til de første jobbene fra et par kunder jeg har jobbet med gang på gang siden. Disse kontaktene førte meg også til avtalene om egne bøker, ettersom jeg fortalte at jeg hadde et ønske om å skrive i tillegg til å illustrere. Det tok 10 år fra jeg skrev min første bildebok (som jeg sendte ut i håp om å få den publisert) til jeg faktisk fikk en avtale om en egen bok.

Hva er dine beste tips til andre for lykkes med sine ideer og visjoner?
Lag en plan for hva du ønsker å gjøre. Sett deg mål og jobb for å nå målene. Det kommer til å være vanskelig til tider, men så lenge du ikke gir deg når du møter på motgang kommer du til å nå målene til slutt. Ikke vær redd for å justere på dine mål eller retningen underveis, dersom det føles riktig.

Hva kan vi se mer av fra deg fremover?
Jeg har beveget meg litt bort fra bøker i det siste, og ønsker å prøve meg på illustrasjon og design for barneklær og interiørprodukter for barn. Jeg har mange planer for dette, og det blir spennende å se hva som skjer etter hvert. Jeg vant nylig en designkonkurranse der premien var en plass på en trade show messe i New York neste sommer. Det blir en bra mulighet til å få kontakt med potensielle kunder innenfor nye områder. Ellers har jeg også planer om å lage flere egne bøker, som jeg både skriver og illustrerer selv.

Hva synes du er det beste med Gründer Girls?
Ettersom jeg jobber alene er det fint å kunne treffe andre og være litt sosial en gang imellom. Det er også spennende å snakke med så mange inspirerende og engasjerte jenter.

Anette har en egen webside for «Hunden» der man kan se en video av henne fra kontoret sitt: http://hunden.anetteheiberg.no/
Hennes bok kan også kjøpes her: https://www.cappelendamm.no/_hunden-anette-v.-heiberg-9788202424688
Følg Anette via henne kanaler:
Webside: www.anetteheiberg.com
Facebook:www.facebook.com/anetteheiberg
Instagram:www.instagram.com/anetteheiberg